Dit event is al begonnen/geweest.

Science Café, De kunst van het kijken

Science Café, De kunst van het kijken

Deventer
19.30 - 22.00

Deelnemers 0 / 10 (min. 1)

Plaats:
Deventer - Overijssel
Deelnemers:
Min. 1 - max. 10

Deelnemers 0 / 10 (min. 1)

Leeftijd:
25 - 45 jaar
Kosten:
€ 0,00
Uitleg kosten:
De toegang is gratis, consumpties voor eigen rekening
 

Deelnemers 0 / 10

Minimaal 1

Omschrijving

Deze plek is een ontmoetingsplek voor iedereen die is geïnteresseerd in wetenschap. Het fenomeen bestaat al enige tijd in andere steden en landen. Sinds begin 2008 krijgt ook het Deventer publiek de mogelijkheid om in debat te gaan met spraakmakende wetenschappers.

Verwacht geen dikdoenerij of monologen op hoog vaktechnisch niveau. Deskundigen vermaken het publiek door gepassioneerd te vertellen over hun kennisgebied. Dit alles in een informele setting: de muziek, een drankje en het goede gezelschap maken de avond compleet.

Spreker: prof. dr. Bert Otten

De wetenschap en de creatieve kunstwereld lijken totaal verschillende werelden. In de eerste worden ‘orde en structuur’ van belang geacht. Onderzoekers moeten zich houden aan talloze vastomlijnde methodologische principes. In de tweede overheerst de chaos en toevalligheden. Een kunstenaar moet vooral zijn creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan. Maar in de zoektocht naar dat ene nieuwe, originele idee blijken de twee juist vaak samen te komen.

In zijn lezing probeert prof. dr. Bert Otten een antwoord te vinden op de vraag hoe ontdekkingen ontstaan. Het wordt een avond van tegenstellingen, waarin de bezoeker heen en weer wordt geslingerd tussen intuïtie en ratio. Aan de hand van een selectie fotografische afbeeldingen zal Bert Otten aantonen dat het observeren door een wetenschapper sterk wordt beïnvloed door de kennis die hij al heeft over datgene wat hij ziet. Komen briljante nieuwe inzichten voort uit gedegen wetenschappelijk onderzoek met haar ordelijke en gestructureerde karakter? Of is daar uiteindelijk de chaotische en creatieve denkkracht van de kunstensector voor nodig? En wat kunnen ze van elkaar leren?

De avond
19.15 uur: zaal open
19.30 uur: muziek
20.00 uur: lezing
21.00 uur: muziek
21.15 uur: vragen en discussie
22.00 uur: muziek en nagenieten

Stel een vraag